MEISTÄ
historiamme ja tulevaisuutemme
INSPIRAATIO
Christian Haupt ja hänen vaimonsa, Camilla, ovat olleet lakritsin ja suklaan ystäviä jo pitkään. Vuonna 2012 Christian jo suunnitteli aloittavansa suklaan valmistamisen, mutta vuonna 2013 Islantiin tekemänsä lomamatkan myötä hän muutti mieltään ja alkoi keskittyä lakritsiin.“Inspiroiduin islantilaisesta tavasta sekoittaa lakritsia ja suklaata, ja perustin Haupt Lakritsin heti palattuani kotiiin”, Christian kertoo.
Tätä seurasi pidempi ajanjakso, jolloin Christian ja hänen työtoverinsa etsivät raaka-aineita ja niiden toimittajia eri puolilta maailmaa. Alusta alkaen tavoite oli selvä: maailman parhaan lakritsin luominen. Christian halusi työtovereineen luoda makean ja suolaisen lakritsin sekä suklaakuorrutetun lakritsin, jotka poikkeaisivat jo olemassaolevista makeisista..
Tuotantolaitteistoa hankittiin, ihmisiä palkattiin ja yritykselle löydettiin sopivat toimitilat Kistasta, vain hieman Tukholmasta pohjoiseen. Näin he aloittivat liiketoimintansa!
ALKUAJAT
He onnistuivat lanseeraamaan kaksi ensimmäistä tuotettaan, CHOK:in ja KRISP:in ajoissa Tukholmassa v.2014 maaliskuussa järjestettyjä ruotsalaisia lakritsifestivaaleja varten. Nämä makeiset olivat saaneet vaikutteita islantilaisesta suklaan ja lakritsin yhdistelmästä – olivathan kummatkin suklaalla kuorrutettuja lakritseja. Toisessa niistä oli rapea sokerikuori ja toinen aasialaisella lakritsijauheella päällystetty.“Emme saaneet tuotteidemme pakkauksia ajallaan, joten jouduimme ostamaan niille kiireisesti väliaikaiset lasiastiat. Laitoimme niihin tarrat myöhään festivaaleja edeltävänä iltana”, Christian kertoo nauraen.
Festivaalikävijät pitivät tuotteesta väärästä pakkauksesta huolimatta, ja tämä motivoi Christiania ja hänen työtovereitaan entisestään. Vuoden 2014 toukokuussa ensimmäiset ensimmäiset laatikolliset tuotetta toimitettiin jälleenmyyjille Ruotsiin.
MAKEA JA SUOLAINEN
Lakritsifestivaalien jälkeen yritys keskittyi makean ja suolaisen lakritsin reseptin viimeistelyyn. Elokuussa 2014 testattuaan yli 50 reseptiä he esittelivät uuden lakritsinsa, joka sisälsi 9% raakaa lakritsipulveria Calabrialta, ja haastoi näin lakritsiin liittyviä ennakkoluuloja.Christian jatkaa, kertoen: “Asiakkaita tavatessa on mukavaa seurata heidän reaktioitaan, kun he maistavat lakritsiamme ensimmäistä kertaa. Suurin osa heistä yllättyy siitä, kuinka intensiiviseltä ja kypsältä lakritsi voi maistua.”
LAKRITSI MUUTOKSESSA
Christian ja hänen työtoverinsa uskovat, että lakritsi tulee muuttumaan makeisena, ja he tahtovat johtaa tätä muutosta.“Noin 30 vuotta sitten moni löysi tumman, laadukkaan suklaan syötyään vain maitosuklaata. Olemme varmoja, että sama tulee tapahtumaan lakritsille. Uskomme myös, että monet tulevat tarkemmiksi lakritsinsa alkuperästä, tuotantomenetelmistä sekä sen sisältämistä lisäaineista.”, sanoo Christian
TULEVAISUUS
Tämä on vasta Haupt Lakritsin alku, ja he jatkavat lakritsin makuun ja käyttöön liittyvien rajojen purkamista vastaisuudessakin.“Toivomme, että moni liittyisi osaksi tätä matkaamme. Että yhä useampi tulisi keskustelemaan kanssamme, kun kerromme tuotteistamme liikkeissä, festivaaleilla ja markkinoilla. Että yhä useampi myös seuraisi meitä Facebookissa, Instagramissa ja muualla somessa. Arvostamme kaikkea – myös negatiivista – palautetta.”, Christian lopettaa.
TIETOA CHRISTIAN HAUPTISTA
Christian Haupt on viimeisten 15 vuoden ajan toiminut yrittäjänä ja sijoittajana pelaamisen, urheilun ja tietotekniikan saroilla. Hänen suurin ja tunnetuin yrityksensä oli Expekt.com – vedonlyöntitoimisto, jonka hän perusti yhdessä Conny Gesarin kanssa. He myivät yrityksen vuonna 2009. Christian on ollut myös yksi Parbetin ja SvenskaFansin omistajista, ja toimii yhä osakkaana ja sijoittajana muutamien pienempien yritysten parissa.TIETOA HAUPT LAKRITSISTA
Haupt Lakrits valmistaa ja myy makeaa ja suolaista lakritsia, suklaakuorrutettua lakritsia ja kokkaukseen sekä leipomiseen tarkoitettuja lakritsituotteita. Yrityksen tuotteille yhteistä on intohimo alkuperää, valmistustapaa ja raaka-aineita kohtaan. Yhtiötä johtaa Rasmus Ragnarsson, ja sillä on pieni tehdas Jordbrossa, joka sijaitsee Tukholman alueen eteläosassa.YHTEYSTIEDOT
Christian Haupt, omistaja ja perustajachristian.haupt@lakrits.se
Rasmus Ragnarsson, toimitusjohtaja
rasmus.ragnarsson@lakrits.se
Haupt Lakrits
Rörvägen 60
136 50 Jordbro
info@lakrits.se
Tel: 08-81 81 00
KUVAT JA VIDEOT
Korkearesoluutioiset lehdistökuvat